Afman tekent contract bij Ambo Anthos
24/07/2017
Op pad naar Santiago de Compostela
29/06/2021
Alles tonen

Lied en videoclip over 4 mei

Op zaterdag 4 mei 2019 is het nummer De kransen van vier mei live te horen tijdens de herdenking bij het Homomonument. Het is voor het eerst dat er een lied is geschreven over 4 mei als dag waarop we samen herdenken. Tevens is er een videoclip van het nummer gemaakt, die vanaf nu te zien is op YouTube, via  https://youtu.be/XwqIq4W4mLk

Zangeres Lotte Horlings zingt het nummer op 4 mei as. live bij het Homomonument naast de Westerkerk. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur, is het lied te horen na de eerste gastspreker. Dit is, namens het Amsterdams 4 & 5 mei comité, Job Cohen – oud-burgermeester van Amsterdam.

EEN ANDER GELUID

De kransen van vier mei is speciaal voor 4 mei geschreven door Huib Afman (tekst) en Wesley Pierik (muziek), om zo een ander geluid naast de twee minuten stilte te creëren. In een sterk veranderende maatschappij, waarin individualisme en separatie steeds hardnekkiger lijken te worden, is het belangrijker dan ooit dat de betekenis van 4 mei levend wordt gehouden. Rondom de Nationale Dodenherdenking gebeurt dit al op verschillende manieren, vaak door middel van persoonlijke verhalen of de voordracht van een gedicht. Toch werd er nooit eerder een lied met bijpassende clip verzorgd over deze dag die zo met de Nederlandse identiteit is verweven. Daar is nu verandering in gekomen.

Zangeres Lotte Horlings (1979), die het nummer zingt, doorliep de Frank Sanders’ Academie voor Musicaltheater en heeft in talloze theaterproducties gestaan, onder andere met Youp van ’t Hek. Er is gekozen voor Horlings, omdat ze uitblinkt in verhalend zingen en de boodschap van het nummer krachtig weet over te brengen.gen. Daarnaast is ze altijd al gefascineerd geweest door de Tweede Wereldoorlog en draagt ze de dodenherdenking een warm hart toe.

Pierik en Afman werken al langer samen als componist en tekstschrijver.

YOUTUBE EN SPOTIFY

De clip van het lied is te zien op YouTube, via https://youtu.be/XwqIq4W4mLk  Het nummer is binnenkort ook te beluisteren via Spotify.

 

V.l.n.r. Pierik, Horlings en Afman